Fantastic Four: De mondelinge geschiedenis van de iconische gerund door Mark Waid en Mike Wieringo

"Fantastische Fantastic Four (Afbeelding tegoed: Mike Wieringo/Karl Kesel/Paul Mounts (Marvel Comics))

Van 2002 tot 2005 begonnen schrijver Mark Waid en wijlen kunstenaar Mike Wieringo, samen met inker Karl Kesel en een redactieteam onder leiding van Tom Brevoort, aan een reeks van 35 nummers als de creatieve kracht achter de Fantastic Four-titel van Marvel Comics. Waid’s betrokkenheid was enigszins ironisch, aangezien hij een FF-aanstelling vormde die later in de ijle lucht van Stan Lee en Jack Kirby’s aanvankelijke inspanningen zou worden geplaatst na een rotsachtige relatie met Marvel’s eerste familie als fan.

"Fantastische

Fantastic Four # 140 (Afbeelding tegoed: Rich Buckler (Marvel Comics))

“In tegenstelling tot Superman of Captain Marvel of een van deze andere personages waar ik mijn hele leven van heb gehouden, was ik nooit een grote Fantastic Four-fan toen ik opgroeide, en dat heeft een heel specifieke reden”, legt Waid uit aan Newsarama. “Ik begon net in Marvel te komen rond 1972-1973, ik was ongeveer die leeftijd, ik was op een cruise met mijn vader en mijn nieuwe stiefmoeder, de scheiding was nog vers en het enige waar ik aan kon denken was hoe ik mijn moeder miste – het was erg rauw. In het midden van de Bahama’s vond ik de enige winkel met een paar stripboeken op de stand. Ik had Fantastic Four nog nooit eerder gelezen, maar dacht dat dit iets was om mijn gedachten af ​​te leiden van het vreselijke trauma van echtscheiding, en het is Fantastic Four # 140, die eindigt met Sue die de scheiding aanvraagt ​​van Reed.

“Dus vanaf dat moment had ik een soort reflexmatige weerstand tegen het concept. Het was niet de schuld van de personages, en ik las het boek, ik kocht het boek trouw, maar ik had er geen diepe liefde voor .”

Gelukkig voor fans zou Waid deze schroom met betrekking tot de Fantastic Four-opdracht overwinnen en samen met zijn creatieve medewerkers iets speciaals opzetten. Newsarama sprak met zowel de schrijver als de serie-editor Brevoort over de magie die in deze baanbrekende mijlpaal in de 60-jarige geschiedenis van de FF ging.

Fantastic Four-fans (of niet)

Newsarama: Praat als striphistorici meer dan zelfs als fans met me over het belang van de Fantastic Four, zowel voor Marvel als voor strips…

"Fantastic

Fantastic Four #201 (Afbeelding tegoed: Keith Pollard/Joe Sinnott (Marvel Comics))

Mark Waid: Zelfs met Fantastic Four als een van de laatste boeken die ik [als fan] heb gelezen, stond het bovenaan elk Bullpen-bulletins, het was het boek dat het meest werd besproken wat betreft; je kreeg een beetje het gevoel dat het een groot probleem was.

Tom Brevoort: Ik kwam iets later binnen dan Mark, rond 1978. Als je eenmaal in de jaren ’80 bent, begint de echte nadruk bij Marvel te verschuiven naar de X-Men als de nieuwe, hete, populaire ding, maar zelfs in 1978 was dat nog steeds de Fantastic Four. De Avengers werden groter in die tijd dat Jim Shooter en George Perez het boek maakten, maar FF was nog steeds de belangrijkste teamstrip die Marvel publiceerde.

Mark Waid: het was de gouden standaard.

Tom Brevoort: En het was er altijd al. Bijna door osmose kon je zien dat dit belangrijke karakters waren. The Thing had twee boeken, hij had Fantastic Four en Marvel Two-in-One. Zelfs The Human Torch had een serie waarin zijn Strange Tales van 10 jaar eerder werd herdrukt en verscheen om de paar nummers in Marvel Team-Up. Dit alles gaf je gewoon de indruk dat dit belangrijke personages waren en dat dit een belangrijk boek was.

In de eerste vier decennia van de Fantastic Four, afgezien van Lee en Kirby’s fundamentele opus van meer dan 100 nummers, waren de overtreffende trap van het boek John Byrne’s lange herderswerk in de jaren ’80, evenals kortere uitbarstingen van mensen als Walter Simonson en anderen. Talenten zoals Chris Claremont en Salvador Larroca, evenals Carlos Pacheco en Jeph Loeb hadden in 1998 meegeholpen aan een nieuw deel van de titel, maar toen Brevoort de redactionele teugels op zich nam, had hij grotere ambities voor het boek.

Newsarama: Tom, hoe ben je begonnen als redacteur van Fantastic Four?

"Fantastische

Fantastic Four #47 Krediet: Carlos Pacheco (Marvel Comics)

Tom Brevoort: Ik heb eerder vandaag letterlijk de 60e verjaardagsspecial naar de pers gestuurd, en terwijl ik aan die uitgave werkte, bouwde ik een pagina met alle omslagen voor alle honderdjarige uitgaven, en de 40e verjaardag, ze deed niets bijzonders, het is gewoon een uitgave van een run, en ik ontdekte dat dit de eerste uitgave was die ik bewerkte, uitgave #47 [van het volume dat in 1998 werd gelanceerd]. Precies 20 jaar geleden begon ik aan dat boek.

Dit iconische creatieve team van Fantastic Four smeden

Newsarama: Waren Mark en Mike samen met Karl Kesel het eerste creatieve team van Fantastic Four dat je echt als redacteur hebt geselecteerd?

Tom Brevoort: Ja, bij gebrek aan een betere manier om het te verwoorden, was dit mijn team. Dit waren mijn jongens. Ik had het vorige team geërfd, wat een prima team was, maar dit was ik die mijn jongens begon op te stapelen.

Op dat moment, in 2001 of zo, was er bij een bepaald segment het gevoel dat FF passé was geworden. Het was het ‘oude’ boek; hoewel het een historische betekenis had, was het niet het frisse, jonge ding. Er waren andere dingen aan de hand die belangrijker waren. Maar Fantastic Four was altijd mijn boek, de personages waar ik om gaf en het meest van hield. Dus ik wilde het opschrobben, het fris maken en weer op een oermanier laten werken voor het publiek van die periode. Dus dat was mijn doel om dit team te bereiken.

Met [Mike Wieringo] zat hij een beetje in de tweede Superman-stoel na Ed McGuinness, en van wat ik hoorde of wat mij werd verteld, was hij daar niet zo blij mee, het werkte niet voor hem. Ik vond Mike leuk en wat hij deed, en ik belde hem op, en net als jij, Mark, zei hij dat hij zichzelf niet Fantastic Four zag tekenen.

Ik vertelde hem dat toen hij op The Flash kwam, hij The Flash niet tekende zoals iedereen voor hem, hij ontwierp zijn eigen versie. Iedereen na hem tekende het zoals hij deed. Dat is wat ik hem vertelde te doen op Fantastic Four. Ik vertelde hem dat ik Jack Kirby of John Byrne’s Fantastic Four niet wilde, ik wilde zijn Fantastic Four, en dan dat de volgende zich zorgen zou maken of het net als de zijne zou worden. Daar beet hij op. [Lacht]

Met [Mark] was het precies op het moment dat hij CrossGen verliet.

Mark Waid: Ja.

Tom Brevoort: Hij werkte twee of drie jaar bij CrossGen. We hadden in de loop der jaren samen kleine dingen gedaan, een kort Spider-Man-verhaal of andere prullaria. We waren bij verschillende redactievergaderingen geweest en hadden altijd interesse om samen iets te doen. Ik herinner me dat [voormalige redacteur] Matt Idelson het personeel verliet en ze het Captain America-boek naar een andere redacteur verhuisden, en Mark belde me en zei: “Waarom kon jij het niet zijn?!” [Beiden lachen]

Ik ben een vrij gemakkelijke verkoper als het gaat om wat Mark doet. Toen ik hoorde dat hij CrossGen ging verlaten, belde ik meteen, omdat ik dacht dat er een rij mensen zou staan, en ik wilde vooraan staan. [Mark lacht] We hadden het gesprek dat Mark eerder noemde, waarin hij zei dat hij niet de grootste fan van Fantastic Four was, maar iets in dat gesprek zette hem aan om na te denken over een andere manier om de personages te benaderen.

Hij kwam een ​​dag later terug en zei: “Ik denk dat ik dit kan, ik denk dat ik mee doe.”

Mark Waid: Ja, en dan denk ik dat we een paar maanden moesten trappen terwijl we op mijn CrossGen-contract zaten.

"Fantastische

Fantastic Four (Afbeelding tegoed: Mike Wieringo/Karl Kesel/Paul Mounts (Marvel Comics))

Tom Brevoort: Je was weg, maar er was een niet-concurrentiebeding of zoiets dat werd ingeroepen en we moesten drie maanden stilzitten. Daarom is er vlak voor de onze een serie van drie nummers die Adam Warren en Kieron Grant deden.

Mark Waid: Wat er gebeurde [toen ik het boek aan het schrijven was] was dat Tom belde en Mike Wieringo [als artiest] al had verzekerd, wat de beslissing gemakkelijker maakte, maar ik moest er nog even over nadenken een nacht, omdat ik niet zo’n geweldige kijk op de Fantastic Four had zoals ik bij veel andere personages deed. Ik ging weg en dacht erover na, en waar ik me op concentreerde was dat iedereen van Sue houdt, iedereen van Johnny houdt, iedereen van Ben houdt – niemand houdt van Reed. Reed is niemands favoriete personage.

Dus mijn vraag was of ik van Reed je favoriete personage kan maken? Zou ik daar op in kunnen gaan. Mijn inspiratie was Buckaroo Banzai, maar dan wat ouder en meer gekruid. Ik belde Tom en vertelde hem dat ik mijn mening had. Een beetje Doc Savage. Zo zie ik de Fantastic Four.

Het ‘geheime wapen’ in het team dat Brevoort verzamelde, was dat Karl Kesel, naast zijn indrukwekkende cv als artiest, lange runs had samengesteld met personages als Superman en Daredevil.

Mark Waid: Tom, kun je iets vertellen over het waarom van Karl Kesel?

Tom Brevoort: Gedeeltelijk in mijn hoofd waren Ringo en Karl een pakketdeal omdat ik met hen had gewerkt aan andere projecten zoals Spider-Boy, en ik dacht altijd dat Karl er goed uitzag [inkten] over Ringo. Maar Karl was ook een grote fan van Fantastic Four en had een goede praktische kennis.

"Fantastic

Fantastic Four #56-fragment (Afbeelding tegoed: Stuart Immonen/Skott Koblish/Liquid! Graphics (Marvel Comics))

Ik herinner me de verhalen van toen hij aan Suicide Squad werkte met John Ostrander en Luke McDonnell, waar hij John gewoon al zijn gedachten over alle personages zei. Ik dacht dat iemand met dat enthousiasme en die knapperige glans een goed onderdeel van het team zou zijn.

Ik was ook een fan van Karl als schrijver. Hij schreef twee nummers die vlak daarvoor moesten zijn, maar die uiteindelijk voor de Adam Warren-nummers stonden. Een daarvan was het historisch belangrijke moment waarop werd onthuld dat het Ding Joods was. Het was quasi op de achtergrond opgericht, maar nooit op de voorgrond geplaatst en we waren totaal niet voorbereid op alle aandacht die het onderwerp kreeg. Het moest gewoon een invuller zijn en we dachten er niets van.

Mark Waid: Ja, Karl is geweldig om in je hoek te hebben, want in welk boek hij ook zit, hij denkt veel aan de personages, maar hij houdt van de Fantastic Four. Hij was een geweldige backstop. Ik kan me de details niet herinneren, maar er waren een paar keer dat hij een script kreeg en me dan belde om te zeggen: “Ik weet niet zeker of ze dit zo zouden doen…” [Tom lacht] Hij had geen ongelijk. Hij had nooit ongelijk.

Lees verder  NPR en stripboek dierenartsen team om de Gouden Eeuw superheld Micro-Face nieuw leven in te blazen … nee, echt

Tom Brevoort: Karl was geïnvesteerd. Hij maakte deel uit van het team. Vaak wordt de inker gedegradeerd tot functionaris. Karl was betrokken bij de personages en het boek, zelfs buiten Ringo en Mark en mij. Hij bracht die aandacht voor detail en die liefde naar wat hij deed. Hij was een enorme aanwinst.

Het Fantastic Four-lanceerplatform

Waid en Wieringo namen officieel de controle over Fantastic Four over met nummer 60, dat, in een poging om het nieuwe creatieve team onder de aandacht te brengen, werd uitgebracht met een prijskaartje van 9 cent in plaats van de standaard $ 2,25. Het eerste nummer eindigde met een gedenkwaardige bekentenis van Reed Richards, terwijl andere vroege bogen nieuwe bedreigingen introduceerden en diepte aan de bestaande personages toevoegden.

Newsarama: Mark, praat met me over de eerste problemen van de run. Wat probeerde je te bereiken? Niet in termen van je run, maar met de eerste vijf nummers, of zelfs alleen het eerste nummer.

"Fantastische

Krediet: Mike Wieringo/Karl Kesel/Paul Mounts (Marvel Comics)

Mark Waid: Het eerste nummer, op technisch niveau, is waarschijnlijk het beste wat ik ooit heb gedaan. We hebben 19 verschillende concepten doorlopen.

Dit is niet een klop op iemand die eerder kwam, maar als ik bij een boek kom, benader ik het graag alsof het al 20 jaar dood is en het is een gloednieuw concept dat we aan mensen moeten introduceren. Ik ben er een groot voorstander van dat je weg moet kunnen lopen van een eerste nummer en de buy-in moet kennen, de premisse moet kennen, de personages moet kennen en erom moet geven. En je zou terug willen komen, daarom eindigden we het eerste nummer niet met een cliffhanger. Ik vond het leuk dat het een ding op zich was dat op zichzelf kon staan. Ik wil dat je terugkomt omdat je dat wilt, niet omdat je het gevoel hebt dat het een vijfde van een verhaal was. Het was de stukjes op hun plaats krijgen, de concepten op hun plaats krijgen, ervoor zorgen dat we wisten waar deze personages over gingen en wat ze wilden.

Tom gaf me het prachtige geschenk van Reed’s toespraak aan het einde van dat boek…

Tom Brevoort: Daar geef je me altijd te veel lof voor! Ik had misschien iets gezegd in een gesprek over “Reed voelt zich schuldig”, maar jij zei “Aha!” De scène, het moment – dat is allemaal van jou.

Mark Waid: Bedankt.

Tom Brevoort: Dat ben jij en dat is Ringo. Ik herinner me dat je bijzonder blij was met de twee panelen op de voorlaatste pagina die slechts een druk op Reed’s hoofd zijn, Val die naar hem opkijkt en dan het volgende paneel strakker om hem heen zit als hij zegt “Someday…” of zoiets Dat.

Mark Waid: Zoiets.

"Fantastische

Krediet: Mike Wieringo/Karl Kesel/Paul Mounts (Marvel Comics)

Tom Brevoort: Het stille paneel, het ritme daar – dat is wat werkt.

Mark Waid: Het andere wat je doet in zo’n eerste nummer als je probeert om het opnieuw te lanceren, naast alle andere dingen die ik zei dat ik wilde bieden, wil ik ook geven je een perspectief op deze mensen dat je nog nooit eerder hebt meegemaakt, dat niemand je ooit heeft gegeven. Dat is de sleutel tot alles. Zonder de Reed-speech vind ik het een prima eerste uitgave, maar de Reed-speech zorgt ervoor dat het echt klikt.

Tom Brevoort: Het is iets dat er altijd al was, maar dat je voor het eerst aan mensen laat zien.

Mark Waid: Juist.

Tom Brevoort: Het geeft een nieuw gevoel. Dat was een van de dingen waar we veel mee worstelden, en waarom we een miljoen verschillende versies van ons eerste nummer braken, omdat we steeds in vallen vielen en door doodlopende steegjes gingen. Ik bewaarde veel van die kladversies en als ik met een andere schrijver zou zitten, gooide ik er een naar hen toe. [Lacht]

Dwayne McDuffie schreef minstens één special die was gebaseerd op een van de ideeën die we hadden. Het is niet hetzelfde verhaal, want Dwayne deed er zijn eigen ding mee, maar het kwam uit een van de klompjes van een gesprek.

Het eerste nummer moest alles en iedereen volledig introduceren. Het moet onmiddellijk het stof van het oude van zich afschudden, om het nieuw en fris en leuk en boeiend te laten lijken. Het moet ervoor zorgen dat je van de personages gaat houden in 22 pagina’s, allemaal. Omdat dat eerste nummer slechts 9 cent kostte, besloten we al vroeg dat we het op zichzelf staand wilden hebben, zodat je je dubbeltje betaalt en een cent terug krijgt en een volledige maaltijd. Dat was de echte uitdaging van het geheel.

"Fantastische

Krediet: Mike Wieringo/Karl Kesel/Paul Mounts (Marvel Comics)

Fantastic Four: Ondenkbaar

Fantastic Four #67 diende als een op zichzelf staand proloognummer van het vierdelige verhaal ‘Ondenkbaar‘ dat FF-aartsvijand Doctor Doom terugbracht met een hernieuwde focus op het mystieke elementen van de schurk.

Newsarama: Je haalt Doctor Doom binnen met alleen de derde boog, ‘Ondenkbaar’. Wat was daar de overweging? Was er enige zorg dat je te snel naar Doom ging?

Mark Waid: Ik denk dat we dat hebben gedaan omdat we wisten dat probleem #500 om de hoek stond.

Tom Brevoort: Dat was het precies. We wisten vanaf het begin dat #500 eraan zat te komen en daarvoor gingen we Doom doen. We hadden onze vlag in het zand. Aan de andere kant verscheen Doctor Doom in nummer # 5 [van de originele serie]. Het kostte ons zeven of acht nummers om bij Doom te komen, dus volgens een bepaalde maatstaf waren we erg ontspannen en gereserveerd.

Mark Waid: We probeerden ook heel bewust niet te doen, ‘Oh kijk, het is Diablo’ weer.

Wat ik me specifiek herinner van de Doom-boog, is dat Tom een ​​geweldige oproep deed dat als we dit boek zouden behandelen als iets dat je nog niet eerder had gezien, we Doom opnieuw moesten introduceren. Dus ik moest teruggaan en het inleidende verhaal schrijven, wat uiteindelijk een van de engste dingen was die ik ooit heb mogen doen.

Tom Brevoort: Ken je het echte verhaal waarom je dat deed?

Mark Waid: Nee.

Tom Brevoort: Ik zou zweren dat we dit gesprek eerder hebben gehad, maar ik begrijp waarom je het je niet herinnert. Op het moment dat je deel twee schreef, dat oorspronkelijk deel één was, nam onze gewaardeerde president van het tijdperk [Bill Jemas] de beslissing dat er geen flashbacks meer in strips mogen voorkomen.

Mark Waid: Dat klopt!

Tom Brevoort: Dus oorspronkelijk in dat nummer verscheen Doom en je kreeg anderhalve pagina van wie hij is. Ik kreeg het script terug en ik zat een beetje vast omdat ik wist dat ik vermoord zou worden als ik anderhalve pagina aan flashbacks zou doen, maar je moet al deze dingen weten, en als ik Mark vertelde dat Bill Jemas Ik wil geen flashbacks, hij zou gek worden.

Mark Waid: Ja, ik zou gek geworden zijn. [Beiden lachen]

Tom Brevoort: Dus in plaats daarvan kwamen we op het idee om de Doom-inleiding te doen, en de Doom-inleiding is geweldig. Dus hoe we daar ook kwamen, het werkte echt heel goed.

Mark Waid: We moesten een paar keer om Bill heen skaten.

Tom Brevoort: Ik spring echt van dat nummer van 9 cent af.

"Fantastische

Fantastic Four (Afbeelding tegoed: Mike Wieringo/Karl Kesel/Paul Mounts (Marvel Comics))

Mark Waid: Hij stond erop een personage te hebben dat we konden verhandelen.

Tom Brevoort: Ik begrijp het, en terecht, in die zin dat we meer exemplaren van dat nummer van 9 cent hebben verkocht dan wat dan ook. We verloren geld op elk exemplaar dat we drukten. Het begon met een groot financieel gat, en hij dacht dat alle volgende uitgiften zouden verkopen, en dat gebeurde ook, maar niet op het punt dat hij had gewild.

Omdat hij een personage wilde dat we konden verhandelen, probeerde hij weddenschappen af ​​te dekken. Als we dat hadden, zou hij knuffels of wat dan ook kunnen verkopen en een deel van dat tekort terugbetalen. Maar het waren bananen voor een paar dagen, omdat hij boos was over het beest, en hij vergat met terugwerkende kracht dat hij ontwerpen had gezien en was er boos over, en we moesten het veranderen. Uiteindelijk raakte hij zo gefrustreerd dat hij zijn handen in de lucht gooide en wegliep, wat de best mogelijke uitkomst was, omdat we niets hoefden te veranderen of toe te geven, hoewel we nu allemaal gemarkeerde mannen waren. Afgezien daarvan is het stripboek goed gelukt, en dat is waar iedereen om geeft.

Newsarama: Waar kwam het idee vandaan om Doom te laten focussen op de tovenarij van zijn personage in ‘Unthinkable’?

Mark Waid: Het kwam opnieuw van een wanhopige poging om je iets te laten zien dat je nog nooit eerder had gezien. We hadden Doom nog nooit met een toverstaf op hen af ​​zien komen.

Tom Brevoort: Doom was, denk ik, de eerste gevestigde schurk waar we naar teruggingen. Alles wat we daarvoor deden was allemaal nieuw. Doom is de eerste gevestigde Fantastic Four-figuur waar we op terugkomen, en zelfs toen we dat deden, was onze impuls niet om hem opnieuw uit te vinden, omdat hij als een geweldig personage was gebouwd, maar om hem in een nieuw licht te laten zien, om hem fris te maken en nieuw en anders dan alle Doom die je eerder had gezien. We wilden niet hetzelfde Doctor Doom-verhaal vertellen dat je al een miljoen keer had gezien. De eigenlijke take, de details, waren allemaal [Mark].

We kwamen allemaal op dezelfde hoesafbeelding met Val en de gloed in de donkere ogen, en de blokken [spelling ‘Doom’] – nog een omslag waarvoor ik grote problemen kreeg! [Beiden lachen]

Dat was in een tijd dat Bill aandrong op een zeer specifieke focus voor covers, hij wilde dat het enkele karakters waren en vooral vrouwelijke karakters. Ik denk dat hij een of twee andere regels had. Dus deden we deze dekking en daarna klaagde hij erover, en ik zei: “Het voldoet aan al uw voorwaarden.” [Beiden lachen] Hij was daar zo boos over. [Mark lacht] Maar het is een goede dekmantel, dus ik vind het niet erg dat ik dat gedaan heb.

Newsarama: Mark, had je het gevoel dat er meer kilometers in de tovenarij voor Doom zaten of kreeg je er alles uit wat je wilde?

Lees verder  Die tijd was de Punisher de kerstman - een herhaling van de Punisher MAX-kerstspecial

Mark Waid: ik denk van wel. Ik zag dit niet echt als een permanente status-quo-verandering voor het personage, het was gewoon iets dat nog niet eerder was gedaan. Ik ben ook slim genoeg om te weten of er een karakter is gevestigd sinds voordat ik werd geboren, je zult nooit enige vorm van permanente status-quo-verandering met hen beïnvloeden, ooit. [Tom lacht]

Je kunt het proberen, maar iemand komt er een piano op laten vallen. Er zal altijd een Baxter-gebouw zijn.

Slechts een dozijn problemen in wat in korte tijd snel een van de meer goed ontvangen Fantastic Four-tijdperken werd, Waid, Brevoort en hun collega’s kregen onverwachte tegenstand van binnen het Huis van Ideeën zelf…

"Fantastische

Fantastic Four (Afbeelding tegoed: Mike Wieringo/Karl Kesel/Paul Mounts (Marvel Comics))

Gezaghebbende actie, op meer dan één manier

Newsarama: Was er een reden waarom de zesdelige boog na ‘Unthinkable’ ‘Authoritative Action‘ werd getekend door Howard Porter in plaats van Ringo? >

Mark Waid: Ken je het verhaal hierachter echt niet? Tom, neem het…

Tom Brevoort: Er waren hier een paar dingen aan de hand. De eerste was dat dit rond de tijd was dat Marvel speelde met dubbele verzending en meer dan 12 boeken per jaar verscheept. De mainstream, core Marvel-heldentitels, degenen die niet werden gezien als glanzend voor de huidige machten, werden gebruikt om meer te verzenden en zo te helpen bij de bottom line van de boeken die langer duurden om uit te komen. Op een gegeven moment besloten we dat we dat jaar drie extra nummers van Fantastic Four zouden verzenden, en het zou deze ‘Authoritative Action’-reeks zijn die na het Doom-verhaal zou komen, gedurende drie maanden zouden we twee keer per maand verzenden. En dat zou Ringo de tijd geven om vier maanden later terug te komen.

Terwijl we hieraan werkten, besloot Bill [Jemas] op een gegeven moment: “Schiet op, ik heb een beter idee van wat ik met de Fantastic Four moet doen.” Het heette ‘Working Class Heroes” en de FF werd van al hun subsidies door de overheid ontdaan, en ze werden uit hun wolkenkrabber gegooid, en ze hebben alleen maar de kleren op hun rug, en ze werken allemaal ondergeschikt 9-5 tijdelijke banen terwijl je een soort superheld bent. Hij wilde dat we dat meteen deden.

Mark Waid: Onmiddellijk!

Tom Brevoort: Hoezeer we ook ruzie zouden maken “maar dat slaat nergens op”, hij wilde gewoon wat hij wilde, en hij was de leidende man, dus hij moest die beslissing nemen.

Mark Waid: We hebben geprobeerd te zeggen dat we het voor een verhaal zouden doen en het een reden zouden geven.

Tom Brevoort: We hadden een heel ding uitgewerkt, en het is goed genoeg dat ik het al 20 jaar in mijn achterzak heb. Het maakt niet uit wie FF schrijft, als we vastlopen, ga ik, “of we kunnen dit doen!” Het is nog steeds niet gebeurd. Maar we hadden een methode uitgewerkt waarbij je al die dingen kon wegnemen en ze niet langer geliefd maken, enzovoort. Maar het was te ingewikkeld.

Bill wilde gewoon dat er een FedEx van de regering op pagina één verscheen met de mededeling ‘je bent ontslagen’, op pagina twee het huis uit, op pagina drie zit je in de nieuwe status-quo. Bill raakte gefrustreerd en zei dat hij Mark moest ontslaan. Ik moest Mark opbellen en hem vertellen dat hij van het boek af was. Ringo stopte uit solidariteit.

Dus dit nieuwe creatieve team zou dit ‘Working Class Heroes’-idee beginnen met wat Fantastic Four #509 zou zijn geweest. Dat werd uiteindelijk het Marvel Knights 4-boek dat Roberto Sacasa en Steve McNiven deden. Hier zijn ze mee aan de slag gegaan, maar het zal niemand verbazen dat Steve niet de snelste artiest ter wereld is. Dit was het eerste wat Roberto voor Marvel deed, ze rekruteerden hem voor dat toneelstuk dat de pastiche van Archie was. Hij deed het heel goed met het verhaal, maar het duurde even voordat hij op gang kwam, dus om tijd te winnen besloten we om die FF-problemen in één keer te verzenden in plaats van dubbele verzending en nog drie maanden te krijgen.

Dit is allemaal gaande, er zijn backstage-gevechten waarbij ik zeg dat ik die boeken niet ga redigeren, ze vertellen me dat ik dat ben, en toen, wat plotseling veranderde, was dat Bill weg was. Hij was klaar en Joe [Quesada, de toenmalige hoofdredacteur] besloot ‘Working Class Heroes’ te doen als het boek van Marvel Knights en zei dat ik mijn eenden op een rij moest zetten. Ik ging individueel terug naar Mark en Ringo. Oorspronkelijk zouden jullie Legion [of Super-Heroes voor DC] gaan doen…?

"Fantastische

Fantastic Four (Afbeelding tegoed: Mike Wieringo/Karl Kesel/Paul Mounts (Marvel Comics))

Mark Waid: We gingen Legion doen, ja.

Tom Brevoort: Dan DiDio was nieuw in zijn positie aan de top van DC en was erg enthousiast om het team dat was ontslagen uit Fantastic Four, ontslagen door Marvel, te krijgen om Legion te doen. Ik herinner me een ontmoeting met mij, [Mark], en ik denk dat Joe op de conventie in Chicago…

Mark Waid: Ja, ik denk dat Joe daar was.

Tom Brevoort: Ik heb geprobeerd Mark over te halen terug te komen en weer dingen te gaan doen. Hij was bezorgd, maar stemde ermee in om in ieder geval de [FF] run te beëindigen. ‘Authoritative Action’ was oorspronkelijk niet het einde van die run, en het zou oorspronkelijk ook niet eindigen met de dood van The Thing, dat zou een grappige manier zijn geweest om de run te beëindigen. [Mark lacht] Dat was niet de bedoeling. Ik heb Mark oorspronkelijk overtuigd om twee zaken te doen omdat hij een begindatum had voor Legion. We zouden een grote conclusie trekken en de run in ieder geval mooi afsluiten, en Mark was daarvoor aan boord.

Ik belde Ringo en Ringo was daar ook voor, hij hoefde nog niet helemaal aan Legion te beginnen. Toen, denk ik, een dag of twee later stuurden ze zijn exclusieve overeenkomst voor Legion, en hij belde Dan en zei: “Ziet er goed uit, ik moet nog twee nummers van FF afmaken en dan ben ik klaar om te beginnen.” ‘Wat bedoel je met nog twee nummers van FF?’ “Mark en ik gaan nog twee zaken doen om de run af te maken.” Dan explodeerde, zijn hoofd ontplofte. “Het hele punt hiervan is dat ik de jongens wil die door Marvel zijn ontslagen, niet de jongens die teruggingen en de vlucht afmaakten!”

Hij zei in feite tegen Ringo: ‘Als je teruggaat en dit doet, [expletive] jij, geven we je geen exclusiviteit.’ Ringo belde me op, vertelde dit allemaal en zei dat hij nog steeds de twee nummers van FF zou doen omdat hij me had gezegd dat hij dat zou doen. Ik vertelde Joe over dit alles en aan het eind van de dag kreeg Ringo het papierwerk voor zijn exclusieve Marvel-contract dat overeenkwam met alle voorwaarden die DC hem had gegeven.

Op dat moment dachten we waarom we gewoon twee nummers zouden doen, iedereen is terug, laten we meer doen! [Tom lacht] We hadden zoveel materiaal van de ‘Authoritative Action’-reeks dat er letterlijk geen onderbreking van de dienstverlening was. Er was veel storm als je online was of Wizard of wat dan ook volgde, maar alleen al het lezen van de strip zou je geen idee hebben dat er iets aan de hand was.

Mark Waid: Maar als je online was – het is een grap, maar het is absoluut waar dat we het internet hebben gebroken. Newsarama is gecrasht. De enige leuke afhaalmaaltijd van ontslagen worden en het feit dat het zo openbaar en lelijk is, is dat het was alsof Tom Sawyer op zijn eigen begrafenis was. Het enige wat we het hele weekend kregen was ‘Dit was het beste stripboek ooit, hoe konden ze dit doen’, en dat was leuk.

Tom Brevoort: Het toonde aan dat wat we aan het begin van de run hadden gepland, we hadden gedaan. Hier is een enorm segment van mensen die om dit tijdperk van Fantastic Four gaven, die een jaar eerder onverschillig zouden zijn geweest. Dus op dat niveau was het een leuk ding te midden van een heleboel niet zo leuke dingen.

Fantastic Four vindt God

"Fantastische

Fantastic Four (Afbeelding tegoed: Mike Wieringo/Karl Kesel/Paul Mounts (Marvel Comics))

Nieuw hersteld en nieuw leven ingeblazen, stonden Waid en Wieringo voor het obstakel om The Thing terug te brengen van een schijnbare ondergang aan het einde van ‘Authoritative Action’. Hun oplossing in de ‘Hierna‘-trilogie van problemen bracht de FF naar een rijk waar zelfs zij zich nooit hadden gewaagd…

Newsarama: Ik moet vragen over het uiterlijk van Jack Kirby als ‘The Creator’ in de ‘Hiernamaals’-boog. Klopte dat gewoon of was er meer aan de hand?

Mark Waid: Dat was [schrijver] Tom Peyer.

Tom Brevoort: Het was Tom Peyer!

Mark Waid: Ik praat altijd over verhalen met Tom Peyer. Daar was ik naar aan het vissen en hij kwam met het perfecte idee. Natuurlijk is de ‘God’ van het Marvel Universum Jack Kirby, natuurlijk is dat zo.

Newsarama: Was er op alle fronten weerstand tegen het idee?

Tom Brevoort: Het deel dat moeilijk was, overtuigde me om het verhaal te doen om mee te beginnen. Mark bracht me op het idee dat de FF naar het hiernamaals zou gaan, naar de hemel, om Ben te redden en ik vond het uit principe niet leuk. Ik vond het principieel niet leuk omdat ik het niet leuk vind als we de dood als cavalier behandelen. Ik hou er niet van als je een bus kunt nemen om de dode man terug te krijgen.

Mark Waid: Je legde me de uitdaging voor dat het niet kon worden gedupliceerd.

Tom Brevoort: Ik wilde niemand terug kunnen halen, en je vond het juiste stukje continuïteit om het te laten werken, de ‘Doctor Doom probeert zijn moeder te redden’-machine, en dat meer dan wat dan ook was het ding waardoor ik het kocht en zei: laten we gaan. Maar ik sleepte absoluut mijn voeten op dit verhaal, maar ik had veel doorgemaakt om deze jongens terug te krijgen en ik kon het eerste verhaal dat ze me gaven niet afslaan! [Mark lacht]

"Fantastische

Fantastic Four (Afbeelding tegoed: Mike Wieringo/Karl Kesel/Paul Mounts (Marvel Comics))

In termen van de [Kirby] cameo, denk ik niet dat we het echt aan iemand hebben verteld. Ik denk dat we het gewoon gedaan hebben. Toen we het deden, denk ik niet dat iemand er op de een of andere manier om gaf. Het was een strip, mensen gaven er commentaar op, het kreeg een hoop geroezemoes en niemand kwam ooit naar me toe met de vraag: ‘Wat heb je gedaan?!’ omdat we voorzichtig waren met hoe we het deden en probeerden overal respectvol te zijn. Er is mij helaas verteld dat de familie Kirby er niet blij mee was, wat ik betreur. Ik zou het bijna zeker niet gedaan hebben…

Lees verder  Saga: experts en insiders kijken naar het belang ervan terwijl we allemaal wachten op zijn terugkeer

Mark Waid: Ik zou het niet gedaan hebben. Het kwam nooit bij ons op dat ze ongelukkig zouden zijn.

Tom Brevoort: Dat is het enige soort donkere wolk erboven. Ze hadden liever gezien dat we dat niet deden. Het leek echter absoluut een meesterzet. Ik herinner me hoe opgewonden [Mark] was toen hij me belde om te zeggen dat hij het einde had [naar ‘Hierna’]. Het moest ook uitbreiden naar drie nummers omdat je de ruimte nodig had om de zaken en de clou te doen. Ik had het gevoel dat de afbeelding goed was en dat alle betrokkenen het begrepen en het konden laten werken. Het is zeker een van die momenten die iedereen zich herinnert, ook al weten ze niet waarom.

Ik doe elke week een Marvel-leescirkel met onze redacteuren en ergens in de afgelopen zes maanden hebben we dit boek gemaakt, en ten minste de helft van de mensen in die kring, omdat alle redacteuren nu jonger zijn, het einde niet begrepen, ze begrepen het niet. krijg de referentie niet.

Mark Waid: Geweldig.

Tom Brevoort: Voor hen was het gewoon: ‘Ok, God is een cartoonist.’ Het heeft misschien niet hetzelfde resonantieniveau, maar het werkt nog steeds. Dat is, denk ik, vooral de reden waarom het probleem werkt. Ringo gebruikte alle referenties ter wereld. Dat is Kirby’s studio, dat is zijn terras, het was erg op schema.

"Fantastische

Fantastic Four (Afbeelding tegoed: Mike Wieringo/Karl Kesel/Paul Mounts (Marvel Comics))

Hun doelen met Fantastic Four

Waid en Wieringo’s gevierde periode als de verhalenvertellers die verantwoordelijk waren voor Fantastic Four eindigde met uitgave #524 van de serie uit 2005, die de oorspronkelijke nummering had hervat. Brevoort zou nog jaren als redacteur aanblijven en het schip blijven besturen van Marvel’s legendarische eerste superhelden uit de Zilveren Eeuw.

Newsarama: Mark, wat denk je dat je nalatenschap is op Fantastic Four, en wat wil je dat het is?

Mark Waid: Ik kan moeilijk beoordelen wat mijn nalatenschap is. Mijn weloverwogen gok is dat mensen Reed meer leuk vinden. Eerlijk gezegd, dat is waarschijnlijk wat ik zou willen dat het is. Reed is niet langer strikt voorbehouden aan 60-jarige mannen die van de Fantastic Four houden. Hij is nog steeds niemands favoriete personage, iedereen houdt van Ben. Iedereen praat over Wolverine, Spider-Man, enz., maar ik heb nog nooit in mijn leven iemand ontmoet die Ben Grimm niet mag.

Tom Brevoort: Ja.

Mark Waid: Al deze personages hebben hun fans, maar ik wilde Reed gewoon zijn verdienste geven.

Tom Brevoort: Eerlijk gezegd, als je erop terugkijkt, is dat gelukt. Ik zou zeggen dat Reed de afgelopen 20 jaar het centrale personage van het boek is geweest. Daarvoor was het meestal Ben of [iemand anders]. Alle runs die daarna kwamen, gingen over Reed. [J. Michael Straczynski] – Gecentreerd op riet. Mark Millar en Bryan Hitch, erg op Reed gericht. De Jonathan Hickman-run – erg op Reed gericht.

Mark Waid: Zeer op Reed gericht.

Tom Brevoort: Bijna alles sinds Marks run heeft Reed op de voorgrond geplaatst, dus het had zeker een blijvende impact op hoe deze generatie de Fantastic Four ervaart. Het is nu zover dat ik The Thing moet repareren en mensen eraan moet herinneren waarom ze in de eerste plaats van hem houden.

"Fantastische

Fantastic Four (Afbeelding tegoed: Mike Wieringo/Karl Kesel/Paul Mounts (Marvel Comics))

Newsarama: Tom, hoe vormden de run van Mark en Ringo de manier waarop je het boek zou bewerken, zelfs nadat ze vertrokken?

Tom Brevoort: Op een bepaald niveau verpestte het me voor alle anderen. [Mark lacht]

Ook heb ik de les geleerd om mensen niet midden in hun run te ontslaan, dat heb ik sindsdien niet meer gedaan! [Mark lacht weer]

Ik weet niet of het een blijvende impact had. Elke keer dat we een nieuwe run [met een nieuw creatief team] beginnen, is het met dezelfde bedoeling, om niet hetzelfde te doen als wat we al 60 jaar doen. Hoe is dit anders? Hoe kunnen we deze personages en hun relaties en dingen die we als vanzelfsprekend beschouwen in een nieuw licht bekijken? Er zijn zeker stukjes die blijven komen omdat ze groot waren en we hebben ze in deze run een beetje gedefinieerd.

Bijna iedereen die FF heeft gedaan sinds deze run heeft me horen praten over het kruisen van de karakters. Je wilt veel Ben en Sue-scènes doen, je wilt veel Reed- en Johnny-scènes doen. Je wilt personages bij elkaar zetten waarmee je ze niet gewend bent te zien. Iedereen zal een Reed en Ben scene doen, de Reed en Sue scenes zijn duidelijk, de Sue en Johnny scene is duidelijk. We deden dingen zoals Reed en Sue die in het drukke New York City waren en dat zij hem onzichtbaar maakte, zodat hij berekeningen kon doen terwijl hij werd gestimuleerd door alle dingen om hem heen.

Mark Waid: Dat was op Times Square. Dat is zijn equivalent van een isolatietank. Dat heeft hij nodig.

Tom Brevoort: Ze hebben een leuk dagje uit, want ze kunnen een leuk stel zijn, het zijn niet je ouders. Dat soort dingen resoneren altijd in mijn achterhoofd als ik nieuwe mensen duw in de richting van een grote boog of het verhaal van Fantastic Four. Eigenlijk is het allemaal bergafwaarts gegaan sinds die run. [Beiden lachen]

Het is niet alsof er sindsdien geen goede dingen meer zijn geweest, maar dat is het voor mij. Er is nu een omnibus, ik vind het leuk dat er een omnibus is.

Mark Waid: Ik vind het geweldig dat er een omnibus is. Het maakt me zo blij. [Tom lacht]

"Fantastische

Krediet: Mike Wieringo/Karl Kesel/Paul Mounts (Marvel Comics)

Herinnering aan Mike Wieringo

Mike Wieringo stierf op de tragische jonge leeftijd van 44 jaar in 2007, slechts een paar jaar verwijderd van zijn werk met Waid op Fantastic Four. Niet alleen herinnerd om zijn immense artistieke talent, maar ook om zijn algemeen geliefde status binnen de industrie, blijft Ringo’s invloed tot op de dag van vandaag voelbaar.

Newsarama: Ik wil dat het laatste woord over Mike Wieringo gaat. Wat herinner je je van het werken met hem hieraan en wat bracht hij naar het boek dat speciaal en uniek was?

Mark Waid: Laat mij eerst gaan. De mensheid was wat hij naar het boek bracht. De personages acteren, ze zijn echt, ze zijn menselijk. Een van de dingen die ik zo leuk vond aan Ringo, is dat er niemand in het panel zit, tenzij ze iets doen. Hij maakt geen typische panelen van één personage en dan zijn er gewoon mensen op de achtergrond; iedereen doet iets, ze hadden lichaamstaal, ze hadden gezichtstaal. Hij had altijd het gevoel dat hij te cartoonachtig was om de Fantastic Four te doen. Zelfs aan het einde had hij het gevoel dat het niet helemaal de stijl was die mensen verwachtten, maar het kon ze niet schelen, er zat zoveel leven in. Het kan zo’n grappig boek zijn, het kan zo’n bron van komedie zijn, en Ringo bracht het grappige. Hij kan alles. Dat is mijn antwoord.

Tom Brevoort: Alles wat Mark zei. De mensheid gaat naar Ringo zelf. Ringo was een super bescheiden man voor een man met de aanzienlijke talenten en vaardigheden die hij had. Hij was niet onder de indruk van zijn eigen kunnen en was veel meer opgewonden over wat iemand anders aan het doen was. Hij was zo enthousiast over mensen die naar hem toe zouden komen en hun ontluikende monsters zouden laten zien. Hij was een heel goede mentor en een grote broer voor veel opkomende artiesten en talent. En ook op die manier een heel geliefd figuur.

Voor mij gaat het allemaal terug op dat verhaal dat hij terugkwam in het boek. Het was slim geweest om vast te houden aan het grote exclusieve contract dat voor hem zou zorgen, maar hij hield zich aan zijn woord terwijl hij dat waarschijnlijk niet had moeten doen. Ik zou het hem niet kwalijk hebben genomen dat hij niet terugkwam. Dat spreekt tot een bepaald karakterelement. Hij zei dat hij het ging doen en daarom zou hij het doen, ongeacht de gevolgen. Uiteindelijk schudde het op het einde, maar dat wist hij niet toen hij die keuze maakte en hij deed het toch. Het gaat verder dan wat hij op de pagina deed.

En zijn werk is prachtig. Hij componeert prachtig. Hij schoor onmiddellijk 15 jaar af van elk personage in het boek. Ondanks dat hij zich zorgen maakte over het feit dat zijn kunst te cartoonachtig zou zijn, en dat er mensen in de industrie waren die zeiden dat zijn kunst te cartoonachtig was, was het een onmiddellijke stap voorwaarts voor de FF die hen jong en vitaal maakte – we hoefden dat niet te doen. vertel je dat, ze zijn gewoon, hij tekent ze gewoon op die manier, ze hebben plezier. Het is leuk en heerlijk omdat hij het doordrenkt met zo’n magische karakterisering. Hij kon tekenen wat [schrijver en redacteur] Danny Fingeroth ook wel ’the punchin’ and the hittin” noemde, maar het was de kracht van al het andere. En hij had zeker de komische karbonades. Dat is het geheim van wat Mark ook doet, drama combineren met humor, en dat is een talent dat helaas steeds zeldzamer wordt in de wereld van superheldenstrips. Ik denk dat het een van de dingen is die heeft geholpen om die uit elkaar te drijven.

Mark Waid: Ik denk dat het er bij Mike op neerkomt dat als je hem had kunnen kopen voor wat hij dacht dat hij waard was en hem had verkocht voor wat hij werkelijk waard was, je miljonair zou zijn.

"Fantastische

Krediet: Mike Wieringo/Karl Kesel/Paul Mounts (Marvel Comics)

Met de Fantastic Four terug in de voorhoede van stripboeken, zowel als gedrukt en digitaal eigendom en als een naderende speelfilm, is het belangrijk om de bijdragen te erkennen van Waid, Brevoort, Wieringo en de rest van het team dat de FF hiertoe heeft gebracht punt.

Waid en Wieringo’s FF-run heeft een aantal plekken in onze aanbevolen beste Fantastic Four-verhalen aller tijden.