(Afbeelding tegoed: Marvel Comics)

Na maanden vertraging vanwege COVID-19, komt Marvel’s epische zomerevenement Empyre eindelijk naar de lezers vanaf 15 juli. Geschreven door Al Ewing en Dan Slott, brengt het Avengers and Fantastic Four-centric evenement oude vijanden de Kree en Skrull als één samen enorm intergalactisch rijk onder leiding van eenmalige Avenger Hulkling.

(Afbeelding tegoed: Marvel Comics)

Met zoveel op het spel en zoveel personages, is Marvel-kunstenaar Valerio Schiti samen met colorist Marte Gracia op de plaat gestapt om de ingewikkelde breedbeeldkunst te bieden die een reeks van Empyre’s omvang vereist.

Newsarama haalde Schiti in net op het moment dat hij bezig was met het voltooien van de finale van Empyre, zich verdiept in de ontmoedigende uitdagingen van het tekenen van een heel universeel evenement en het vinden van persoonlijke accenten in een enorm verhaal.

Newsarama: Valerio, je tekent al een tijdje strips voor Marvel, maar Empyre is anders. Wat gaat er door je hoofd als je een universum-breed verhaal als dit aanneemt?

Valerio Schiti: Ik probeerde niet te veel na te denken over wat ik aan het doen was. Voordat ik een Marvel-artiest werd, was ik natuurlijk een lezer, een geweldige Marvel-fan, dus ik weet hoe een lezer denkt. Ik ken de verwachtingen en ik weet wat er op het spel staat.

(Afbeelding tegoed: Marvel Comics)

Ik heb in de loop der jaren veel grote evenementen gelezen, allemaal getekend door geweldige artiesten, eigenlijk mijn favoriete artiesten. Ze hebben geweldige pagina’s gemaakt, krachtige afbeeldingen die in mijn geheugen zijn geprint en die mij als professional hebben gevormd. Zoals je je kunt voorstellen, kan de druk om te meten overweldigend worden, dus koos ik voor een andere manier: denk niet te veel na, teken gewoon en heb plezier.

Nrama: Zonder te verwend te zijn, wat ligt er nu op je tekentafel?

Schiti: Vandaag is een heel speciale dag: geloof het of niet, ik heb zojuist de laatste pagina van het zesde en laatste boek van Empyre voltooid.

Het is een splash-pagina, waarvan ik hoop dat fans die heel cool en krachtig zullen vinden, een duidelijke en moedige verklaring over de toekomst van het Marvel-universum.

Ik begon in september 2019 aan dit verhaal te werken. Destijds wist ik dat het een lange weg naar de finish zou zijn, maar Dan Slott en Al Ewing, de schrijvers van dit evenement, vertelden me wat ons uiteindelijke doel was. Dus vandaag, na 142 pagina’s, ben ik erg blij omdat we eindelijk dat punt hebben bereikt.

Lees verder  X-Men's 'X of Swords'-evenement komt met een handboek dat inzicht geeft in het 24+ part-evenement

Nrama: Empyre draait om de Avengers en Fantastic Four die het opnemen tegen de Kree / Skrull-alliantie met nog meer spelers in de coulissen. Wat is er anders aan het tekenen van een boek met zoveel karakters?

Schiti: Het was een enorme verandering ten opzichte van Tony Stark: Iron Man, het boek dat ik aan het maken was met Dan Slott. Ook al waren er veel ondersteunende personages, er is geen vergelijking met wat er gaande is in Empyre!

(Afbeelding tegoed: Marvel Comics)

In mijn geval waren de grootste uitdagingen bij het omgaan met een groot aantal personages de enorme vechtscènes en de karakterisering.

Ik probeerde het eerste probleem, de gevechten, op te lossen, voornamelijk door het werk van twee meesterkunstenaars te bestuderen: Alan Davis en Bryan Hitch. Hun werk is iconisch en hoewel ik nooit kon proberen te doen wat ze deden, vond ik het belangrijk om te begrijpen hoe ze denken, hoe ze de ogen van de lezer door een enorme menigte mensen leiden die zonder verwarring vechten, met behulp van een lay-out zo elegant mogelijk.

De karakterisering was iets eenvoudiger. Wanneer je met Marvel werkt, werk je meestal met personages met een lange geschiedenis, dus hun persoonlijkheden en de verhalen die hen hebben gevormd, zijn vrij duidelijk. Dit is erg belangrijk voor mij omdat ik altijd probeer de personages te laten doen alsof ze echte mensen zijn: elk is anders, met een ander leven en een andere houding.

In dit boek zul je bijvoorbeeld Tony Stark vaak zien communiceren met Reed Richards. Maar ook al hebben ze veel gemeen, ik heb geprobeerd ze een heel eigen lichaamstaal te geven. Deze aanpak is niet alleen iets dat ik leuk vind, het is de werkwijze van veel van mijn favoriete artiesten (Kevin Maguire, Stuart Immonen …) en ik denk dat het een meerwaarde is voor deze boeken.

Nrama: Nu we het erover hebben, welk lid van de cast is jouw favoriet om te tekenen?

Schiti: Er zijn minstens twee geweldige personages waar ik zo van hield, maar ik ben bang dat ik ze nog niet kan onthullen omdat het een spoiler zou zijn, sorry.

Lees verder  SOS. bloemlezing komt om stripwinkels te helpen die getroffen zijn door COVID-19

(Afbeelding tegoed: Marvel Comics)

Maar kiezen tussen de bekende helden, ik hou er absoluut van om het ding te tekenen. Ik had eerder al de kans om Ben Grimm te tekenen, een paar jaar geleden op Guardians of the Galaxy met Brian Michael Bendis en meer recent op Marvel Two-In-One met Chip Zdarsky.

Elke keer vond ik het erg leuk om het dualisme van het personage te laten zien: het rotsvaste lichaam, dat een lieve, vriendelijke ziel van binnen verbergt. Ik denk dat als het gaat om het tonen van de echte geest van Ben Grimm, het niet gaat om zijn houding of zijn lichaam. Het gaat over de blik in zijn grote blauwe ogen.

Nrama: Empyre duikt diep in de kennis van Marvel Comics. Welke aspecten daarvan waren het meest opwindend om mee te verbinden terwijl je dit verhaal tekende?

Ik denk dat een van de dingen waar ik het meest van hield, het toevoegen van een nieuw hoofdstuk aan de Kree / Skrull-sage was. Ik heb dit eerder gezegd, maar het eerste Marvel-boek dat ik las toen ik klein was, was de Italiaanse editie van Fantastic Four Annual # 18, het boek dat me verliefd maakte op Marvel-personages. Dat was een belangrijk moment in de Kree / Skrull-oorlog en een boek dat sterk verbonden is met Empyre (degenen die Incoming lezen! Weten dit al). Je kunt je dus mijn verbazing voorstellen toen ik hoorde dat ik een gebeurtenis moest tekenen die dat verhaal rechtstreeks volgt. Wat er gebeurde, lag beslist in de buurt van serendipiteit!

(Afbeelding tegoed: Marvel Comics)

Nrama: Je werkt samen met Al Ewing en Dan Slott aan Empyre. Hoe is het om met hen samen te werken? Wat is je favoriete ding dat je tot nu toe voor de serie hebt getekend?

Schiti: Ik ben dol op het werk van Al en Dan, ik geniet van hun verhalen als lezer en ze zijn allebei gemakkelijke schrijvers om mee te werken. Ze gaven me in deze maanden veel vrijheid. Ze stonden open voor suggesties en ze vertrouwden me veel.

Wat ik het leukst vond, was hun steun en de uitwisseling van ideeën toen we in de voorbereidende fase waren, toen ik aan de tekenbladen voor het evenement werkte. Ik moest uniformen, ruimteschepen, locaties, harnassen, nieuwe personages ontwerpen … Het was duidelijk dat we allemaal erg enthousiast waren over dit verhaal, en ze deelden altijd hun creatieve ideeën met me om me te helpen de beelden van deze nieuwe sage op te bouwen.

Lees verder  Beste Marvel Studios-schurken, gerangschikt

De redactie was ook erg behulpzaam. Zo’n groot verhaal heeft veel ‘hersens’, veel referenties, perfecte kennis van continuïteit en geweldige coördinatie nodig, dus Empyre had niet kunnen gebeuren zonder de hulp van Tom Brevoort, Alanna Smith en Martin Biro.

Er is een moment in Empyre dat een enorm keerpunt is voor sommige personages, en ik denk dat dat de pagina was die ik het leukst vond om te tekenen (eigenlijk de enige die ik niet digitaal heb getekend). Ik kan niet veel zeggen omdat het boek nog niet uit is, maar als je wilt, kan ik deze vraag binnen een paar weken beantwoorden!

(Afbeelding tegoed: Marvel Comics)

Nrama: Wat was de grootste uitdaging om aan een verhaal van deze omvang te werken?

Het belangrijkste probleem was de emotionele uitdaging: voldoen aan de verwachtingen van de lezers. Er is veel druk, maar tot nu toe heb ik het aangepakt door te proberen zelfverzekerd te zijn en er niet te veel over na te denken. Nu het boek klaar is, en dit is het moeilijkste deel, kan ik niet teruggaan en dingen veranderen. Ik moet gewoon wachten en hopen.

Wat me een opluchting geeft, is dat ik mijn pagina’s vertrouwde in de bekwame handen van de colorist Marte Gracia. Hij heeft geweldig werk geleverd. Hij staat bekend om zijn krachtige kleuren, maar in Empyre heeft hij ook een echt talent getoond voor de “delicate” sequenties wanneer het verhaal het nodig had. Je zult versteld staan ​​van zijn vaardigheid.

Nrama: Nu Empyre eindelijk uitkomt, wat wil je dat lezers weten over het verhaal?

Het verhaal werd lang geleden aangekondigd, dus ik had tijd om veel opmerkingen, speculaties en vroege meningen te lezen over wat dit boek zal zijn.

Welnu, nu kan ik zeggen dat iedereen het mis heeft. Empyre is niet alles wat je kunt verwachten!

Ok, er was een man op Facebook, zoals maanden geleden, die een reactie plaatste onder een artikel over Empyre, en zijn gok was ongelooflijk correct. Helaas geen likes onder zijn commentaar en niemand nam hem serieus, maar de tijd zal hem recht doen!