Denny O’Neil op de Comic-Con International van 1983 in San Diego (afbeelding tegoed: Jackie Estrada)

“Maak me aan het lachen. Maak me aan het huilen. Vertel me mijn plaats in de wereld. Til me uit mijn vel en plaats me in een andere. Laat me plaatsen zien die ik nog nooit heb bezocht en draag me naar het einde van tijd en ruimte. Geef mijn demonen namen en help me ze te confronteren. Demonstreer voor mij mogelijkheden waar ik nog nooit aan heb gedacht en presenteer me helden die me moed en hoop zullen geven. Verlicht mijn verdriet en vergroot mijn vreugde. Leer me compassie. Vermaak en betover en verlicht mij.

“Vertel me een verhaal.” – Denny O’Neil, van The DC Comics Guide to Writing Comics

Dennis J. “Denny” O’Neil stierf donderdagavond, en nadat vanmorgen het nieuws brak dat hij voorbij was, vloeide een vloedgolf van bewondering en verhalen over vriendschap en inspiratie uit de stripgemeenschap.

Newsarama heeft enkele reacties verzameld van stripboekuitgevers, leidinggevenden, collega’s, makers en meer – en we moedigen je aan om je eigen mening over O’Neil te delen op sociale media.

DC

(Afbeelding tegoed: DC)

Hier is de verklaring van DC over het overlijden van Denny O’Neil:

“DC is diep bedroefd door het verlies van onze oude vriend en branchelegende, Dennis” Denny “O’’eil.

“Denny begon zijn professionele carrière als journalist in Missouri, en het was een reeks artikelen die hij halverwege de jaren zestig schreef over de stripindustrie die de aandacht trok van Marvel-redacteur Roy Thomas. Denny begon al snel te schrijven voor strips en in 1968 droeg hij zijn eerste verhalen bij aan DC Denny werd al snel een van de meest invloedrijke medewerkers van het bedrijf en schreef zes of zeven verhalen per maand.

“Zijn doorbraak kwam in 1970 toen hij en kunstenaar Neal Adams aan Batman begonnen te werken. Het paar smeedde een grimmiger versie van Batman, waardoor het personage terugging naar zijn vroegste dagen als de onheilspellende Dark Knight of Gotham City.

“Denny beschreef het bescheiden als een terugkeer naar de roots van het personage, maar het was veel meer dan dat”, zei DC Chief Creative Officer en uitgever Jim Lee. “Ze channelden de tijdgeest van die tijd en brachten een donkerdere, meer suggestieve maar toch gegronde kijk op Batman tot leven.

Lees verder  10 Beste Wonder Woman-verhalen aller tijden

‘Het volgende voor het paar was een opmerkelijke reeks verhalen over de Groene Lantaarn / Groene Pijl,’ Hard Travelling Heroes ‘. Deze verhalen gingen over onderwerpen die voorheen taboe waren in strips, waaronder drugsverslaving, racisme en andere sociale problemen. De verhalen wonnen elke prijs die de stripindustrie kon toekennen.

“Na een periode bij Marvel keerde Denny in 1986 terug naar DC om de Batman-titels te begeleiden en te bewerken. Het was een functie die hij bekleedde tot aan zijn pensionering in 2001.

‘Denny was een ongelooflijk getalenteerde schrijver en redacteur’, zegt Bob Harras, hoofdredacteur, DC. ‘Meer dan dat, hij was een geliefd lid van de DC-familie en hij zal zeer gemist worden.’

Marvel hoofdredacteur C.B.Cebulski

“Strips zouden niet hetzelfde zijn zonder Denny O’Neil. Als schrijver, redacteur en mentor zette hij de hoogste standaard. Denny heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op onze kunstvorm en zijn nalatenschap zal voor altijd blijven leven. Misschien heeft hij zijn pen neergelegd , maar de inkt zal nooit droog worden. ‘ van Cebulski’s Twitter

DC chief creative officer / uitgever Jim Lee

Denny O’Neil bij de Comic Con International: San Diego uit 1983. (Afbeelding tegoed: Jackie Estrada)

“RIP Denny O ‘Neil – een van de visionaire architecten van DC Comics die Batman in de jaren ’70 heeft doen herleven en tot op heden mijn favoriete Green Lantern-schrijver blijft.

“Door zijn redactie en schrijven was Denny een van de eerste schrijvers wiens werk en focus op sociale kwesties strips naar meer respect en acceptatie als kunstvorm duwden. Door zijn werk en mentorschap beïnvloedde hij generaties van schrijvers en kunstenaars.

‘Ik was zo verbluft toen ik Denny voor het eerst ontmoette, maar hij was gewoon de aardigste.

“Onze condoleances aan zijn familie en vele fans over de hele wereld.” van Lee’s Twitter

Marvel’s creative director Joe Quesada (die samen met O’Neil Azrael creëerde)

(Afbeelding tegoed: DC)

‘Woorden kunnen niet uitdrukken wat Denny voor mij en zoveel anderen betekende. Ik heb in korte tijd meer geleerd dat ik het geluk had om met zowel Hij als Archie Goodwin te werken, dan misschien wel mijn hele jaren in de biz.

‘Een briljante schrijver, redacteur en echte heren.

Lees verder  Legendary Green Lantern # 76 aangeboden als gratis digitale download ter ere van Denny O'Neil

‘Godspeed, Denny.’ van Quesada’s Twitter

Schrijver Tom King

“Denny O’Neil maakte tijdloze strips door strips te maken over zijn tijd. De revoluties van de jaren 60, de excessen van de jaren 70, de corruptie van de jaren 80, de gevels van de jaren 90 – hij gebruikte superheld-tropen als penseelstreken om een ​​foto te schilderen van wie we zijn en wie we zouden kunnen zijn. RIP. ” van King’s Twitter

Schrijver / redacteur Gerry Conway

‘Ik ben er kapot van. Denny was mijn mentor, mijn grote broer en mijn vriend tijdens mijn eerste stripjaren. Zijn invloed op mijn persoonlijke groei als mens kan niet genoeg worden benadrukt. Ons veld heeft een reus verloren.’ van Conway’s Twitter

Schrijver Brad Meltzer

(Afbeelding tegoed: Marvel Comics)

‘We zijn hem meer verschuldigd dan u denkt.

‘Batman.

“Groene pijl.

‘En’ Tijdens zijn tijd als redacteur bij Marvel was hij degene die de toenmalige nieuwkomer Frank Miller in dienst nam om de Daredevil-titel over te nemen. ‘

“RIP Denny O’Neil” van Meltzer’s Twitter

Schrijver Scott Snyder

“Verpletterd om over Denny O’Neil te horen. Ik ontmoette hem in 2012 voor het eerst met het filmen van deze extra’s-reel voor Batman: Year One, en ik kon niet ophouden met geeks uit te halen. hem door de jaren heen hebben leren kennen. Echte reus. Vanavond dimmen de lichten in Gotham. ” van Snyder’s Twitter

Schrijver / kunstenaar Dan Jurgens

(Afbeelding tegoed: DC)

‘Het spijt me zo te horen dat Denny O’Neil is overleden. Als kind hield ik van zijn werk omdat het een gevoel van individualiteit had dat opvalt. Later had ik het geluk om zowel met hem als voor hem te werken. Hij was een echte geweldig, wiens bijdragen voor altijd zullen worden onthouden. RIP, Denny. ” van Jurgen’s Twitter

Schrijver / kunstenaar Frank Miller

“Rust in vrede Denny O’Neil. Ik werd me er voor het eerst van bewust dat hij de Batman-strips las die hij met Neil Adams maakte. Deze verhalen opende de wereld van het klassieke avontuur voor mij.” van Miller’s Twitter

Schrijver Mark Millar

“RIP Denny O’Neil. Ik was zo’n grote fan van deze man dat ik nog steeds zijn gefaxte, handgeschreven notities voor mijn Superman: Red Son-voorstel als souvenir in mijn kantoor heb. Een echte heer die zo ongeveer opnieuw uitvond wat een stripboekschrijver was in staat. ” van Millar’s Twitter

Lees verder  Nightwing, Lex Luthor en een nieuwe schrijver nemen de Justice League-titel over voor Death Metal crossover

Schrijver / kunstenaar Mike Mignola

(Afbeelding tegoed: Marvel Comics)

“RIP Denny O’Neil. Hij gaf me mijn eerste reguliere inktklus (Master of Kung Fu) lang voordat ik enig idee had wat ik aan het doen was. Het spijt me hem te zien gaan.” van Mignola’s Twitter

Stephen Wacker, VP / inhoudshoofd van Marvel New Media

‘Toen Denny O’Neil de assistent-redacteurstraining bij DC gaf, vertelde hij ons:’ In kunst zijn er geen regels, alleen richtlijnen ‘, wat een behoorlijk solide standpunt is. Bedankt, Denny.’ van Wacker’s Twitter

Schrijver / regisseur / acteur Kevin Smith

(Afbeelding tegoed: DC)

“The Bat Bard passeert, waardoor het een moeilijke wereld wordt zonder Denny O’Neil. Hij gaf ons een Dark Knight Detective terug, stelde een geweldige vraag en kreeg een klassieke Green Arrow. Praten met deze legende over Fat Man op Batman & waren fanboy hoogtepunten van mijn leven. RIP “van Smith’s Twitter

Schrijver / kunstenaar / inker Klaus Janson

“Denny O’Neil is gisteravond overleden. Hij was een geweldige schrijver, redacteur en leraar en altijd een man met principes. Een andere O’Neil schreef: ‘er moet aandacht aan worden besteed’. Ik hoop dat hij wist hoeveel hij geliefd en gerespecteerd werd. Godspeed, Denny! Vang je aan de andere kant! ‘ via Janson’s Twitter

Schrijver Jason Aaron

(Afbeelding tegoed: DC)

‘Voor mij als jonge fan werd de naam van Denny O’Neil een onfeilbaar teken van kwaliteit, een synoniem voor opwindende, uitdagende, stoere stripboeken. En zijn kenmerkende Batman- en Question-runs waren vooral van invloed op mij als een zou- wees schrijver. RIP naar een echte striplegende. ” van Aaron’s Twitter

Schrijver J.M. DeMatteis

‘Toen ik in het bedrijf begon, waren er bepaalde redacteuren die mijn respect hadden op het moment dat ik de kamer binnenkwam, simpelweg vanwege wie ze waren, wat ze hadden bereikt. Denny O’Neil was een van die redacteuren. Wat een geluk heb ik gehad was om te leren van een van de allerbeste. ” van DeMatteis Twitter