Cory Barlog, Keita Iizuka en meer PlayStation-ontwikkelaars op de games die ze hebben gedefinieerd

Hoewel we het allemaal eens kunnen worden over de beste games van PlayStation, is het kiezen van een persoonlijke hit van de afgelopen 24 jaar een beetje moeilijker. Na het bereiken van een mijlpaal met nummer 150, vraagt ​​Official PlayStation Magazine enkele van hun favoriete ontwikkelaars naar de games die hen het meest hebben beïnvloed, en de franchises waarvan zij denken dat ze de sector voor altijd hebben veranderd. Houd je DualShock vast, we staan ​​op het punt een PlayStation-geheugenstrook af te leggen.

Cory Barlog (Creative Director, God of War)

Wat is je favoriete PlayStation-game aller tijden, op welk systeem dan ook?

Wauw, dit is een heel moeilijke vraag. Het is voor mij vrijwel onmogelijk om maar één spel te kiezen, maar als het moest, zou het Metal Gear Solid zijn. Ik herinner me dat ik volledig was weggeblazen met het verhaal, de mechanica en de algehele presentatie tijdens mijn eerste doorgang.

Welke PlayStation-serie heeft je het meest getroffen?

Ik zou zeggen dat de games van Fumito Ueda (Ico, Shadow Of The Colossus, The Last Guardian) een enorme impact hadden op me. Verhalen vertellen in zijn puurste vorm die iedereen als mens met ons verbindt.

Welke game of serie heeft de meeste invloed op jou?

De Uncharted-serie duwde me echt als ontwikkelaar. Ze slaagden erin de lat weer hoger te leggen bij elke release en produceerden een spannende rit vol met personages met wie ik wilde omgaan, en mechanica die ik gemakkelijk kan ophalen en spelen.

Welke PlayStation-game of serie of ontwikkelaar heeft de branche veranderd?

De Resident Evil-serie. Niet alleen zijn het geweldige games, maar de bereidwilligheid van de makers om het spel af en toe opnieuw uit te vinden, is iets waarvan ik denk dat het een positieve invloed heeft op onze branche. Resident Evil 4 heeft de manier waarop ik naar het maken van games kijk echt veranderd.

Mark Healey (Creative Director, Dreams)

Wat is je favoriete PlayStation-game aller tijden, op welk systeem dan ook?

Het is een gooi doen tussen Katamari Damacy en PaRappa The Rapper. Ik hield ervan hoe losbandig en onnozel deze twee spellen op dat moment leken. Ik ben een echte sucker voor nieuwheid!

Welke PlayStation-serie heeft je het meest getroffen?

Het eerlijke antwoord moet LittleBigPlanet zijn. Ik heb een groot deel van mijn leven besteed aan het maken ervan, en dan nog meer tijd om te genieten van het zien van de gemeenschap die er geweldige dingen mee doet!

Welke game of serie heeft de meeste invloed op jou?

Sorry dat ik saai ben, maar ik ga LittleBigPlanet opnieuw zeggen! Zien hoe dat werd omarmd door de gemeenschap, is op dit moment de grootste driver voor mij in het maken van dromen en wil de gemeenschap meer macht geven om te zien wat ze ermee zullen doen.

Welke PlayStation-game of serie of ontwikkelaar heeft de branche veranderd?

Om de een of andere reden steekt WipEout in mijn hoofd naar voren; voor mij is het een tijd waarin games als ‘cultureel cool’ worden beschouwd.

Lees verder  MLB de show 22 speler ratings met de top vijf op elke positie

Motohiro Okubo (producent, Tekken 7 Soul Calibur 7)

Wat is je favoriete PlayStation-game aller tijden, op welk systeem dan ook?

Dat is een heel moeilijke vraag. Ik heb veel games gespeeld sinds ik lid werd van de game-industrie, en ik heb uiteindelijk echt een aantal games gespeeld, hoewel ik van plan was om ze voor zaken te controleren. Ik herinner me mijn schooltijd toen ik puur enthousiast was over een spel zelf, en de eerste Ridge Racer was mijn favoriete spel dat ik het meest terug speelde op PlayStation. Ik heb niet veel aandacht besteed aan het Namco-logo op het spel, maar het heeft me misschien geïnspireerd om onbewust dit bedrijf te betreden.

Haal elke maand meer uit je PS4

Abonneer u via Print of Digital bij OPM voor slechts £ 16 / $ 9 voor een driemaandelijks digitaal abonnement.

Welke PlayStation-serie heeft je het meest getroffen?

Mijn geheugen is te vaag voor een gedetailleerd antwoord op deze vraag, maar ik neem aan dat de Dragon Quest-serie. Het is een meesterwerk dat gamers van mijn generatie al lang bezighoudt. Ik was zelfs verbaasd dat veel mensen die ik ken de nieuwste titel [Dragon Quest XI] hebben gekocht, ook al zijn ze in de veertig. In die tijd was het moeilijk geweest om voor te stellen om het traditionele en het nieuwe samen te smelten toen die serie begon met de ontwikkeling, die helemaal nieuw was. De Dragon Quest-serie heeft een zeer lange geschiedenis en beïnvloedt nog steeds oude en nieuwe spelers, wat echt een geweldige verwijzing naar mij is.

Welke game of serie heeft de meeste invloed op jou?

Mijn allereerste game is niet uitgebracht op PlayStation, maar Virtua Fighter heeft een grote invloed op me gehad. Ik had nooit verwacht dat ikzelf in mijn veertiger jaren de kennis zou kunnen gebruiken die ik tijdens mijn tienerjaren heb opgedaan. Eigenlijk denk ik niet dat ik ooit iemand op mijn werk heb verteld dat ik van Virtua Fighter houd.

Welke PlayStation-game of serie of ontwikkelaar heeft de branche veranderd?

Het is een soortgelijk antwoord op # 2, maar ik neem aan dat Final Fantasy VII de trigger was voor deze nu-in-de-40’s om PlayStation te kopen op dat moment, zelfs terwijl ze niet veel geld hadden. Ik geloof dat de Final Fantasy-serie nog steeds de leiding heeft over de nieuwste visuele technologie op PlayStation.

Keita Iizuka (Producer, Code Vein)

Wat is je favoriete PlayStation-game aller tijden, op welk systeem dan ook?

Ik ben dol op de series Monster Hunter, Sengoku Basara en Dark Souls. Maar ik hou ook van avontuurlijke spellen zoals Danganronpa en Stein’s Gate.

Welke PlayStation-serie heeft je het meest getroffen?

It’s Heavy Rain, die werd uitgebracht op PS3. Ik vind de meerdere eindes van het verhaal leuk, waarbij het resultaat verandert afhankelijk van het gedrag van de verschillende personages. Ook houd ik van de unieke manier van werken die je associeert met de bewegingen van het personage. Voordien speelde ik geen overzeese avonturenspellen. Sinds ik deze game speelde, ben ik echter een grote fan geworden en ben ik Beyond: Two Souls, Murdered: Soul Suspect en Until Dawn begonnen spelen.

Lees verder  Waarom Final Fantasy 14 -spelers ruzie maken over de juiste manier om eieren te eten

Welke game of serie heeft de meeste invloed op jou?

The Dark Souls-serie. Natuurlijk heeft het kenmerken als een “aantrekkelijk universum” en “hoge moeilijkheidsgraad”, waardoor ik steeds opnieuw wil uitdagen. Maar in het bijzonder denk ik dat het spelen van het netwerk erg leuk is, omdat het gebruikers een coöp-multiplayer biedt, of gevechten die zich richten op rollenspel.

Welke PlayStation-game of serie of ontwikkelaar heeft de branche veranderd?

Square Enix, dankzij het maken van Final Fantasy VII en Xenogears. Die spellen maakten gebruik van de functies van de hardware.

Mathijs De Jonge (Creative Director, Horizon Zero Dawn)

Wat is je favoriete PlayStation-game aller tijden, op welk systeem dan ook?

Metal Gear Solid op de PlayStation 1 is mijn favoriet. Toen het werd uitgebracht, was deze game baanbrekend wat betreft de filmische presentatie. Maar het deed zoveel meer; de stealth-actie was geweldig en het verhaal was aangrijpend en serieus, maar ook speels ingespoten met luchtige momenten. En dan waren er deze werkelijk ongelofelijke gamepleziermomenten zoals het gevecht met Psycho Mantis. Op de een of andere manier wist de game tijdens deze boss battle te ontsnappen van mijn tv en mijn woonkamer binnen te komen, wat tegelijkertijd angstaanjagend en verbazingwekkend was! Tot op de dag van vandaag herinner ik me nog de precieze details van mijn omgeving op het moment dat dit gebeurde, omdat het zo’n diepe indruk maakte.

Welke PlayStation-serie heeft je het meest getroffen?

Door de jaren heen hebben veel games me als ontwikkelaar beïnvloed, maar een die opvalt is The Last Of Us, dat ik voor het eerst op PlayStation 3 speelde. Het einde was diep in beweging, iets dat ik zelden in een videogame had meegemaakt. Toen we Horizon Zero Dawn aan het ontwikkelen waren, besloten we dat dit ook een van de doelen voor ons verhaal wilde zijn.

Welke game of serie heeft de meeste invloed op jou?

Ik haal inspiratie uit veel verschillende games, films, tv-series en boeken, maar een spel waar we vaak nog naar verwijzen bij het ontwerpen van vechtscenario’s is Resident Evil 4. Deze game is een heilige graal in termen van levelontwerp, ontwerp van vijanden en mechanica ontwerp.

Welke PlayStation-game of serie of ontwikkelaar heeft de branche veranderd?

Dat onderscheid gaat naar Ico. De game is een echt kunstwerk. De minimalistische ontwerpbenadering en het samenspel tussen de twee protagonisten, Ico en Yorda, creëerde een werkelijk unieke en ontroerende ervaring die vele ontwikkelaars inspireerde en waarschijnlijk ook blijft doen.

David Lee (Community Manager, Days Gone)

Wat is je favoriete PlayStation-game aller tijden, op welk systeem dan ook?

It’s Infamous 2. Ik kom elk jaar terug naar deze game en heb er zoveel plezier mee! De strijd, het verhaal en de personages zijn de beste. Ik word nooit genoeg van Zeke’s slechte grappen.

Welke PlayStation-serie heeft je het meest getroffen?

Lees verder  Diablo Immortal Item genaamd "Deceptive" door het advocatenkantoor Onderzoek Blizzard

De Ratchet Clank-serie. Elke game in de serie is fantastisch om te spelen en heeft veel humor. Schietende robots en buitenaardse wezens hielpen me altijd om te ontspannen na een lange dag.

Welke game of serie heeft de meeste invloed op jou?

Tekken 3. Deze game hielp me uit mijn ‘verlegen’ schaal te breken en liet me de wereld van de FGC zien. Tekken en vechtspellen in het algemeen zijn een constante herinnering aan hoe goed de community van videogames kan zijn.

Welke PlayStation-game of serie of ontwikkelaar heeft de branche veranderd?

De Uncharted-serie heeft een enorm effect gehad op de videogamesector. Van zijn verhalen vertellen, top-tier graphics, relatable karakters en leuke gameplay. Props voor iedereen bij Naughty Dog.

Paul MacGillivray (QA Lead, Blood Waarheid)

Wat is je favoriete PlayStation-game aller tijden, op welk systeem dan ook?

Als ik moest kiezen, zou het waarschijnlijk Metal Gear Solid 3: Snake Eater (PS2) zijn. Voor mij was dit de beste Metal Gear-game met een ongelooflijk verhaal, protagonist, eindbazen en themalied. In geen enkele andere game kun je een middenkweek uit de papegaai van een baas maken en vervolgens eten. Ook het einde. Bloodborne (PS4), Shadow Of The Colossus (PS2) en Persona 4 (PS Vita) moeten eervolle vermeldingen krijgen.

Welke PlayStation-serie heeft je het meest getroffen?

“Voor mij markeert Wipeout een tijd waarin games als cultureel cool worden beschouwd.”

Mark Healey

Het moet de Final Fantasy-serie zijn. Final Fantasy VII was de reden dat ik een PlayStation kreeg en was ook de eerste JRPG die ik speelde. Het was mijn eerste keer dat ik een spel meemaakte met zo’n verhaal, fantastische muziek en uitstekende turn-based RPG-gameplay. Ik vond het absoluut geweldig! Ik ben nog steeds een enorme FF-fan tot op de dag van vandaag.

Welke game of serie heeft de meeste invloed op jou?

De Bloodborne / Souls-serie. Er is zoveel zorg, passie en Pools in bijna elk aspect van het spel gestopt. Ik respecteer echt de manier waarop de ontwikkelaars de speler verlaten om de game zelf te leren kennen. Dit bevordert echt het verkennen en experimenteren en geeft de speler veel vrijheid. Dit levert ook de moeilijkheid op, je kunt ofwel de tijd nemen om de bossfights te leren of je kunt andere spelers oproepen als je gewoon verder wilt gaan. Ik heb elke Souls-game voltooid.

Welke PlayStation-game of serie of ontwikkelaar heeft de branche veranderd?

De Metal Gear Solid-serie en Kojima Productions. Toen Metal Gear Solid op PS1 werd uitgebracht, definieerde het 3D stealth-spellen en ook cinematics in games. Elk nieuw item in de serie heeft een verder verfijnde gameplay en storytelling. Het is nu heel gebruikelijk om games met sterke verhalen te zien, maar Metal Gear heeft hier echt de lat voor gelegd. Ik kan echt niet wachten om te zien wat Kojima Productions doet met Death Stranding!

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in Official PlayStation Magazine. Voor meer geweldige dekking, abonneren zodat je nooit een probleem mist.

Frenk Rodriguez
Hallo, mijn naam is Frenk Rodriguez. Ik ben een ervaren schrijver met een sterk vermogen om duidelijk en effectief te communiceren via mijn schrijven. Ik heb een diepgaande kennis van de game-industrie, en ik blijf op de hoogte van de nieuwste trends en technologieën. Ik ben detailgericht en kan games nauwkeurig analyseren en evalueren, en ik benader mijn werk met objectiviteit en eerlijkheid. Ik breng ook een creatief en innovatief perspectief in mijn schrijven en analyseren, wat helpt om mijn gidsen en recensies boeiend en interessant te maken voor de lezers. Dankzij deze kwaliteiten ben ik een betrouwbare bron van informatie en inzichten in de game-industrie geworden.